Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Γκουστάβ Κλιμτ/Gustav Klimt (1862-1918)




    Γεννήθηκε στη Βιέννη, γιος του Ερνστ Κλιμτ, χρυσοχόου και της 'Αννας. Στα 14 φοιτά  κιόλας στη Σχολή Καλών Τεχνών Βιέννης. 3 χρόνια μετά, λαμβάνει τις πρώτες παραγγελίες με τον αδερφό του Ερνστ και τον Φραντς Φον Ματς. Τελειώνει τη Σχολή το 1883 κι ιδρύει μαζί με τους δυο άλλους, την Κunstlerkompanie (Καλλιτεχνική Εταιρεία ή Εταιρεία Καλλιτεχνών). 3 χρόνια μετά ξεκινά τη διακόσμηση του Θεάτρου Βιέννης και λίγο αργότερα, το Μουσείο Καλλιτεχνικής Ιστορίας.
     Το 1892 πεθαίνουν ο πατέρας κι ο αδερφός του, οπότε η συντήρηση της οικογένειας περνά στα χέρια του. Λίγα χρόνια μετά, δέχεται νέα παραγγελία για το Πανεπιστήμιο Βιέννης. Διακόπτει τη συνεργασία με τον Ματς. Το 1897 εγκαταλείπει την ομάδα του κι ιδρύει μια νέα πρωτοποριακή ένωση καλλιτεχνών, την Sezession και 3 χρόνια μετά, εκθέτει το έργο "Φιλοσοφία", ένα από τους 3 πίνακες που 'χε παραγγείλει το Πανεπιστήμιο κι οι κριτικοί τον κατακεραυνώνουνε. Το 1903, εκθέτει στη Sezession και τους 3 πίνακες της παραγγελίας και πάλι δέχεται αποκαρδιωτικές κριτικές. Στα 2 επόμενα χρόνια, ακυρώνει τη παραγγελία κι επιστρέφει τα χρήματα.
     Το 1910 εκθέτει στη Μπιενάλε της Βενετίας, όπου μάλιστα ολόκληρη αίθουσα του αφιερώνεται. Όμως στις 11 Ιανουαρίου 1918, παθαίνει αποπληξία και σταματά να εργάζεται. Ούτε ένα μήνα μετά, στις 6 Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς πεθαίνει. Μόλις 56 ετών.
    
     Ο  ζωγράφος και κυρίαρχη καλλιτεχνική προσωπικότητα του "χρυσό αιώνα" της αυστριακής τέχνης, που έληξε με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξαιρετικά ταλαντούχος, αναλάμβανε παραγγελίες από φοιτήτης . Ήδη στα πρώιμα κιόλας χρόνια φαίνεται να δέχτηκε επιρροές από το μοντέρνο καλλιτεχνικό κίνημα και σύντομα, από υποστηρικτής των παραδοσιακών αξιών θα έχει τα ηνία της πρωτοπορίας.
     
     Η αγάπη του για τις γυναίκες, έπαιξε θεμελιώδη ρόλο στη τέχνη και στα εξαιρετικά του σχέδια, μ' ερωτικά κυρίως θέματα. Κάπου κάπου θυμότανε και την τοπιογραφία.


the kiss
mermaids
hope

the three ages of women
Danae

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου